Jan Rotgans is een van de gildebroeders van het Wadvissersgilde, een groep vissermannen die tegenwoordig leerzame en bovenal unieke wadexcursies organiseren. Deze wadexcursies zijn speciaal opgezet om iedereen kennis te laten maken met de natuur op en in het Wad. Voor groepen en individuen.

De Wadexcursie duurt 4 uur en daarin vertelt Jan over de haven van Den Oever en de schepen. Buiten de haven gooit hij het sleepnet uit en wordt er bestudeerd wat er gevangen wordt. Door de brede kennis van de gildebroeder kunt u enorm veel te weten komen over de zeedieren.

Na het terugzetten van de dieren gaan we met een kleinere bijboot naar de zandbanken. Daar woelt Jan de grond om en vertelt over de verschillende dieren die u daar tegenkomt. U kunt de dieren van heel dichtbij bekijken en zelfs aanraken!

Na verloop van tijd vertrekken wij weer naar de WR 130. Daar krijgt u soep en broodjes en vertrekken we weer naar de haven in Den Oever. Aan boord is ook drinken aanwezig in het vooronder. De gehele tijd krijgt u uitleg over de geschiedenis van het eiland Wieringen en het leven op het Wad.